Кошик (0)
0 грн

Що таке апное і як боротися з проблемою

Часті, короткочасні зупинки дихання уві сні дуже поширені і майже завжди їх супроводжує нічне хропіння. Такі проблеми з диханням називаються сонне апное, і якщо не звертати на них уваги, наслідки можуть бути дуже сумними.

Обструктивне апное - це блокування дихальних шляхів, при якій м'яке піднебіння перекриває доступ повітря, або стінки дихальних шляхів «спадаються» з якої-небудь з причин. Провокувати подібне порушення дихання уві сні можуть різні фактори. Як правило, схильні до апное люди з надмірною вагою, з певною структурою дихальних шляхів, люди похилого віку.

Що відбувається під час апное?
При блокуванні доступу повітря, в організмі відразу ж порушується нормальний баланс вмісту вуглекислого газу і кисню, на що мозок реагує пробудженням. Такі пробудження можуть відбуватися десятки разів за ніч, що веде з деоксигенації крові (зменшення її насиченості киснем). Тимчасова зупинка дихання уві сні, що повторюється кілька разів за ніч веде до погіршення роботи головного мозку, до проблем з судинами, і інших неприємних наслідків.

Однак, при запущеній, серйозну проблему апное, наслідки можуть бути не тільки неприємними, але і небезпечними для життя. Статистика показує, що нічні інфаркти та інсульти в половині випадків відбуваються саме при апное. Досить двадцяти-тридцяти секунд без дихання і людині вже будуть потрібні реанімаційні заходи.

Як виявити недугу і що з ним робити?
Метод полісомнографії на сьогодні - найкращий спосіб діагностувати сонне апное. Кожна зупинка дихання при засипанні фіксується, записується рівень насичення крові киснем, мозкова активність, інші життєві показники.

Як лікування сучасна медицина пропонує терапію СИПАП, де пацієнт одягає на ніч маску, до якої підведений насичений киснем повітря. Під невеликим тиском повітря подається в носові отвори, забезпечуючи людину повноцінним диханням протягом усього нічного відпочинку.
Маску використовують кілька місяців, після чого нормальне дихання уві сні відновлюється і ризик таких ускладнень як інфаркт або інсульт йде.

Альтернатива методикою СИПАП - це тільки хірургічне усунення причин, що створюють зупинки дихання під час засипання.

Джерело: медичний центр https://ukrtelemed.com

17 квітня 2018, 00:04